Povijest fetal dopplera

Povijest fetal dopplera

Ako očekujete bebu ili već imate djecu tada je vrlo vjerojatno da ste se susreli s fetalnim dopplerom ili monitorom. Fetalni doppler je uređaj koji se koristi za slušanje otkucaja srca nerođenog djeteta. Također je poznat i kao ultrazvuk. Standardni ultrazvučni uređaji koji se koriste u liječničkim ordinacijama prikazuju sliku te istovremeno pokazuju otkucaje bebinog srca.

Prvi fetalni doppler (tzv fetalni monitor) je izumio čuveni liječnik Dr. Edward H. Hon 1958. godine kao neintruzivni uređaj za slušanje korištenjem jeke ultrazvučnih valova za osluškivanje otkucaja srca djeteta.

Eponim „doppler“ nastao je zbog austrijskog liječnika Christiana Dopplera (odakle dolazi ime doppler) koji je 1845. godine otkrio neobičnost valova u pokretu koji sada zovemo „Dopplerov efekt“.

Objasnio je da uočena promjena frekvencije valova svjetla i zvuka nastaje zbog relativnog kretanja izvora i promatrača. Njegove ideje su pomogle u utiranju puta za različite teorije poput one da se svemir i dalje širi i omogućio praćenje vremenskih obrazaca praćenjem elektromagnetskih radio valova.

Fetalni doppler koristi ovaj „dopplerov efekt“ za pronalaženje otkucaja srca djeteta kako bi majci u očekivanju omogućio da posluša i podijeli čudo trudnoće sa svojom obitelji i prijateljima.

Prvobitno namijenjen za korištenje od strane zdravstvenih profesionalaca, ovaj uređaj je kasnije postao popularan i za osobnu upotrebu.